http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/?language=es Tradicions mallorquines: Sa Jaia Corema

viernes, 14 de marzo de 2014

Sa Jaia Corema

La Vella Quaresma és  la representació gràfica de la Quaresma. Té la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Va vestida com una pagesa mallorquina (on es coneguda com a Jaia Corema o Jaia Serrada) o menorquina (S'àvia Corema) o com una vella catalana. Fins i tot era tradició a itàlia (La Quaresima Saggia). A les mans duu o bé dos bacallans, o bé un bacallà i una graella.
Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".
Durant els dies de carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita; la vella Quaresma acaba guanyant i s'abandonen les lleis del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l'ordre i la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario