http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/?language=es Tradicions mallorquines: El Cosso

viernes, 14 de marzo de 2014

El Cosso

El Cosso (o El Coso) és la més antiga i nombrosa de les penyes que participen en el marc de la festa de Sant Agustí de Felanitx. Els seus membres es denominen coseros. Creada l'any 1984, destaca per el seu caràcter festiu, irònic i reivindicatiu.


Història de la penya[modifica | modifica el codi]

Neix l'any 1984, com una tabola espontànea en el decurs de la vadellada que se celebrava en aquesta localitat anualment, cada 28 d'agost, coincidint amb la jornada central de les festes en honor a Sant Agustí d'Hipona. La bauxa i la parafernàlia típica de les vadellades hi eren present, encara que de forma molt irònica. Amb els anys ha esdevingut tot el contrari, sent en l'actualitat majoritàriament antitaurina i convertida expressament en una paròdia del món taurí. En l'actualitat la penya destaca per el seu caràcter festiu i reivindicatiu.
Per la seva naturalesa anàrquica i descentralitzada quant a organització, la penya mai ha volgut ser institucionalitzada, ja que perdria part del seu sentit insurgent.
En el transcurs de l'existència del Cosso, dins la localitat han sorgit altres penyes que celebren la festa cada una a la seva manera, com s'Espaseta, Els Bous, El Venao, Burladero, s'Estocada, Los Embolaos, etc. Existeixen en l'actualitat una vintena d'aquestes penyes, encara que el Cosso segueix sent la més nombrosa, amb diversos centenars de membres.
Es calcula que al Cosso arribaren a ser més d'un milenar de penyistes, molts dels quals amb els anys han anat formant les seves pròpies colles, especialment després de l'any 2000, en què diversos membres del Cosso foren detinguts "per desordre públic i desobediència" a causa d'una disputa dialèctica amb membres dels cos de la Guardia Civil [1]
L'any 2006, les persones que organitzaven els actes de la penya, anomenats "la Indirectiva", anunciaren la seva retirada després de vint anys al capdavan. L'any següent, el 2007, part de la penya es va posar en desacord amb la nova organització i es produí una escissió en el si de l'organització. Tanmateix, la festa continuà com en anys anteriors, però amb els penyistes portant dues versions de les camisetes. L'any 2008 hi va haver novament un relleu dins l'organització i la situació va tornar a la normalitat.
L'any 2011 es produïren una sèrie d'incidents a la sortida de l'ofici del Convent quan alguns agents de la Policia Local ruixaren amb gas lacrimògen a membres de la penya el Cosso [2] Tot plegat tengué lloc quan les autoritats convidades, entre elles la presidenta del Consell de Mallorca Maria Salom, passaven davall el pal·li. Més de 30 persones foren ateses pels serveis mèdics com a resultat de la flitada. Tanmateix, l'equip de govern del PP i la mateixa Policia Local elaboraren un informe, posteriorment enviat a Fiscalia, pel qual s'imputen faltes i delictes per desordres públics a fins a 12 felanitxers i felanitxeres, membres de la penya el Cosso. Actualment el procés judicial continua obert.

Indumentària[modifica | modifica el codi]

La vestimenta recorda a la indumentària típica dels Sanfermines. Consta d'una camiseta blanca, amb un disseny diferent cada any i un mocador vermell al coll. El disseny de les camisetes sempre porten els colors negre, i el groc i vermell de la bandera catalana.
La penya s'autogestiona a través de la venda de camisetes, de les quals se'n venen entre 500 i 1.500 cada any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario