http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/?language=es Tradicions mallorquines: Musica i ball popular

jueves, 13 de marzo de 2014

Musica i ball popular

A les Illes Balears trobam una gran varietat quant a música i ball popular. Començarem parlant de la música. Aquesta pot ser vocal o instrumental.
Parlar de música vocal es el mateix que parlar de cançons. Les cançons tradicionals es cantaven normalment a cappel·la, es a dir, sense acompanyament instrumental, o bé amb acompanyament d'instruments de percussió. N' hi ha de diversos tipus:
-Cançons infantils: aquestes solen anar associades als jocs. Per exemple: Dit per a dit.
-Els romanços: son cançons d'estructura estròfica que narren fets suposadament històrics. Per exemple: la llegenda marinera, La ciutat de Nàpols, ...
-Les codolades: son cançons d'estructura estròfica amb textos de temàtica irònica i local. Per exemple: En Pep Gonella, Ton pare no té nas,...
-Cançons religioses: la mes famosa es el cant de la Sibil·la, cant pla glossat que narra part del llibre de 1'Apocalipsi. E1 canta el sibil·ler, un jovenet vestit de dona que porta una espasa i que representa la sibil.la Eritrea, durant les matines de Nadal.
- Les tonades: n'hi ha de dos tipus: les tonades de feina que servien per acompanyar les feines del camp; i les tonades festives, de tipus responsorial i normalment acompanyades per la ximbomba, que es canten per carnestoltes o en festes assenyalades. Per exemple: la tonada des batre, la tonada des segar, la tonada de 1'emblanquinar,...
 
Passem ara a parlar dels balls. E1 ball tradicional, anomenat també a Mallorca ball de bot, comprèn una sèrie de balls profans , sense coreografia i oberts a la participació de tothom. Aquests son:
1- La mateixa: es un ball exclusiu de Mallorca que, si bé està estès per tota l’illa és especialment practicat a la zona de Llevant.
2- La jota: es un dels balls més populars i està present tant a Mallorca com a Menorca.
3- E1 bolero: es el mes famós dels balls mallorquins. També es balla a Menorca.
4- El fandango: Es tracta d'un ball que gairebé havia desaparegut a Mallorca i que per contra es mantingué molt viu a Menorca. Actualment, i gràcies a les tasques de recuperació fetes per diferents grups musicals i de ball de bot, és un ball totalment normalitzat i present a qualsevol grup.
5- La balanguera: es un ball rodó, originari de Catalunya, amb caràcter infantil i que a la zona del llevant mallorquí es balla en ocasió de les matances. Actualment es balla també a la plaça.
6- E1 ball de pagès: amb aquest nom es coneix a Eivissa i Formentera un conjunt de dues danses, sa curta i sa llarga.
Trobam també tota una sèrie de danses rituals que es ballen en diferents localitats de Mallorca. Aquestes son: les àguiles, els cossiers, Sant Joan Pelós,es Cavallets, els Indis i els Moratons.
Parlem ara un poc dels instruments. Aquests els podem agrupar en famílies:
1- Vent: flauta, flaüta, xeremies, xeremia eivissenca, flabiol, Flabiol de Sant Joan.
2- Corda: violi, guitarra, guitarró. bandúrria. llaüt.
3- Percussió: tamborino,  ferreguins, canya. ossos, guitarreta d'ossos, rasquet, ximbomba, botella, pandero. castanyetes,...
Des de 1'Estol de Tramuntana treballam per fomentar la nostra música, balls i instruments. També duim a terme tot una feina de recerca i investigació pel que fa a la indumentària dels nostres avantpassats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario